Ha Kenyérdagasztás akkor ANKARSRUM Assistent Original

Európa egyik legismertebb kenyérdagasztója multifunkciós konyhai robotgép is egyben
Az Ankarsrum Assistent Original robotgép a svéd konyhai csodák egyike, amely nagy népszerűségnek örvend az egész világon. Az Assistent robotgép képes megkönnyíteni az életünket a konyhában, és rengeteg feladatot elvégezhetünk vele, amelyeket korábban csak kézzel vagy más eszközökkel lehetett megoldani.
Az Ankarsrum Assistent Original (korábban Lux néven) robotgép elsődlegesen ismert különleges tulajdonsága, hogy egy kiváló minőségű erős kenyérdagasztó. Ez a funkció lehetővé teszi, hogy könnyedén elkészítsük a legjobb kenyereket, bármilyen típusú lisztből és bármilyen ízvilággal otthon, könnyen, gyorsan.
A kenyérdagasztó funkció magában foglalja a gyúrókar és a tál forgatását, amely lehetővé teszi a tészta egyenletes keverését és gyúrását. Ez különösen fontos a nehéz tészták, például a kovászolt kenyerek esetében, amelyek hosszabb ideig kell hogy pihenjenek és dolgozzanak. Lehetővé teszi a tészta folyamatos ellenőrzését és beállítását, így minden alkalommal a tökéletes kenyér az eredmény. Vagy pizza, vagy fánk, vagy egyéb pékáru, amihez kedvünk van.
Kattints a képre és nézd meg a gépeket!
A Kenyérdagasztás alapjai
A tésztát általában két alkalommal gyúrják: az első kelesztés előtt, majd kap egy könnyebb dagasztást ezután. A dagasztás elengedhetetlen ahhoz, hogy könnyen feldolgozható és rugalmas tésztát kapjunk, amely tágul. A dagasztási folyamatban kinyújtjuk a sikérszálakat, ami erős hálózatot alkot. A tészta kelésekor létrejövő gázbuborékokat a gluténhálózat magába zárja, és a kenyértészta megemelkedik.
Első dagasztás
Miután a tészta összekeveredett a tálban, alaposan összegyúrjuk, a tészta ragacsosból sima és rugalmas lesz. Az összegyúrt tészta leválik a tál széléről. Végezd el az ablaküveg tesztet*, hogy megbizonyosodj arról, hogy a tészta kellően összegyúrt. A dagasztás után a tésztának az első erjesztés (pihentetés idő) során a tálban kell érnie.
*Mi az ablaküveg teszt?
A glutén ablak:
Vegyünk ki egy kis darab tésztát és nyújtsuk négyzet alakúra a kezünkkel. A tésztának össze kell tapadnia és többnyire átlátszónak kell lennie, mint egy ablak. Ha a tészta megszakad, a sikérszálak túl gyengék, több dagasztást igényel.
A tésztadarabot gyúrjuk a kezünkben egy darabig , majd ismételjük meg a tesztet. Ha tartós, nem szakadó átlátszó glutén ablakot kapunk, az azt jelenti, hogy a tálban lévő tészta több dagasztásra szorul. De vigyázzunk és ellenőrizzük többször, ne dolgozzuk túl a tésztát, mert ettől viszont a gluténszálak széteshetnek. Ha szép a gluténablak, akkor nincs szükség és nem ajánlott több dagasztás. Nem olyan bonyolult, de figyelni kell! :)
Második dagasztás
Miután a tészta megkelt a tálban, lisztezett tálban fejjel lefelé kifordítjuk, és kézzel összegyúrjuk. Minimális mennyiségű lisztet használjunk, csak annyit, hogy ne ragadjon le a tészta. Ne adjunk túl sok lisztet a tésztához, mert ez kiszáríthatja a kenyeret. Formázd meg a kenyeret, és helyezd a kívánt formára vagy tányérra. Most a formázott kenyérnek újra kell kelnie (alvás idő).
A feldolgozás során
Ha a tésztát túl keveset dagasztjuk, nem fog megfelelően megkelni, a kenyér lapos és durva pórusú lesz.
Újrafeldolgozás
Ha a tésztát túl sokáig dagasztjuk, a gluténszálak könnyen elszakadhatnak, és 'omlós" kenyértészta keletkezik.
Kattints a képre és nézd meg a gépeket!
Gyúrás / Dagasztás Ankarsrummal
Először adjunk a tálba a vizet, még akkor is, ha száraz élesztőt használunk. A száraz élesztőt a csomagoláson található utasítások szerint keverjük el és a hozzáadás előtt feltétlenül keverjük el a száraz élesztőt a liszttel.
A tésztakést mindig használni kell, függetlenül attól, hogy a tésztakampót vagy a tésztahengert választjuk. A tésztavágó kés segít a tésztát a tál közepe felé vinni, ahol a henger vagy a kampó feldolgozza. A tésztakés fix helyzetű, de dagasztás közben kézzel is állítható.
Gyúrás a tésztahengerrel
Kisebb tészták, zsemle tészták vagy vajas tészták dagasztásához használd a tésztahengert. A tésztahenger akkor is jó, ha nagyobb süteményeket vagy pite tésztákat készítünk.
A kar, amelyre a tésztahengert rögzíti, mozgatható, és a gyúrandó tészta alapján kívánatos helyzetben rögzíthető. Először adj hozzá vizet, majd az élesztőt, állítsd alacsony sebességre az Asszisztens robotgépet és néhányszor húzd magad felé a kart, hogy megbizonyosodj arról, hogy az élesztő megfelelően feloldódott. Ezután hozzáadhatod a lisztet - ha olyat csinálsz akkor a fűszerekkel együtt.
Ha például zsemlét sütsz, a legjobb eredmény érdekében csak a többi hozzávaló összekeverése után adj hozzá apró darabokban puha vajat.
Alacsony sebességgel dolgozz, és amikor látod, hogy a tészta elkezd felfelé haladni a tál belsejében, rögzítsd a tésztahengert 2-5 cm-re a szélétől. A kar reteszelése lehetővé teszi a tésztának a gyúráshoz anélkül, hogy kinyomná a tálból. Előfordulhat, hogy a dagasztás során többször kell állítani a hengert, és a tésztakést is mozgatni kell befelé és kifelé, hogy lekaparja a szélét.
Állítsd az időzítőt 8-10 percre, és hagyd, hogy az robotgép összegyúrja a tésztát. Észrevehető, hogy egy idő után a tészta még ha ragadósnak is tűnik, fokozatosan sima tésztává áll össze.
Várd meg a só hozzáadását a dagasztás utolsó percéig. A só segít megőrizni a már kialakult sikérszálakat, de gátolja azok képződését, ha dagasztás előtt adjuk hozzá.
Gyúrás a tésztahoroggal
A tésztahorog nagy és nehéz tészták dagasztására szolgál. Rögzítsük a tésztakést és a horgot anélkül, hogy a kart reteszelnénk.
Először önts hozzá folyadékot, majd az élesztőt, állítsd alacsony sebességre a gépet és néhányszor húzd magad felé a kart, hogy megbizonyosodj arról, hogy az élesztő megfelelően feloldódott. Ezután add hozzá a lisztet és bármilyen fűszert vagy összetevőt.
Ellentétben a tésztahengerrel, amely főleg öleli a tésztát, a tésztahorog megnyújtja azt. Amikor hozzáadtad a lisztet, középre igazítsd a tésztakampót és rögzítsd ebben a helyzetben. Lehet, hogy dagasztás közben módosítani kell a tésztahorog helyzetét és a tésztakést is befelé és kifelé kell mozgatni, hogy a tésztát lekaparja.
Várd meg a só hozzáadásával a dagasztás végét. A só segít megőrizni a már kialakult sikérszálakat, de gátolja azok képződését ha dagasztás előtt adjuk hozzá.
Ha 1½ liter (kb. 6 csésze) vagy több folyadékból készítünk tésztát, akkor a tésztát ketté kell osztani, és két külön tálban kell hagyni kelesztésre.
Kattints ide és nézd meg a gépeket!
Ankarsrum Original Assistent Konyhai Multifunkciós Robotgép
Ha egy megbízható és hatékony robotgépet keresel a konyhába, akkor az Ankarsrum Assistent Original robotgép a legjobb választás. Próbálja ki a kiegészítő adapterekkel a többi funkciót mint például citrusfacsaró, habverő, húsdaráló, zöldségreszelő, turmix, gabonaörlő, mákdaráló stb.
Kattints a képekre és nézd meg az adaptereket!