KONYHAI ROBOTGÉPEK és ADAPTEREK, KIEGÉSZÍTŐK
Dagasztás nélküli kenyér ?
Ha az egyszerűbbnél is egyszerűbb kenyeret szeretnél készíteni, akkor igazából a dagasztást szeretnéd megúszni :) Sok dagasztás nélküli kenyér receptet lehet találni, amik ígérik, hogy a kenyerek 8-10 perc alatt előkészíthetők és így is finomak lesznek.
Miért dagasztjuk a tésztát?
A tészta dagasztásának lényege, hogy segítse a glutén szerkezet erősítését. A glutén (sikér) adja meg a kenyér szerkezetét és textúráját. A nem elég erős glutén miatt alul gyúrt tészta lesz, míg a túl erős glutén túlgyúrt tésztát eredményez.
A puha és lágy kenyér titka a kelesztés során felszabaduló szén dioxid. Ettől lesznek kisebb nagyobb lukak a kenyértésztában. Mivel az élesztő vagy kovász növekedése következtében gáz keletkezik, minél jobban nő az élesztő, annál több gáz lesz a tésztában és annál könnyebb és szellősebb lesz a kenyér.
Mi történik ha nem gyúrod meg a kenyértésztát?
A tészta megemelkedés helyett laposra fog kiterülni. Akár magába is eshet, ahogy az élesztő által termelt gázok kiszabadulnak. Sütés után az alulgyúrt kenyér lapos és sűrű állagú lesz.
A legjobb dagasztás nélküli kenyér receptünk itt