Kenyérpirítók: fémházas, hosszú szeletes, széles nyílású, motoros
FRISS CROISSANT REGGELIRE?
Készíts házilag friss foszlós, puha igazi francia croissant-t
25 dkg finomliszt (BL 55)
A lisztet összekeverjük a sóval és a cukorral. A tejet és a vizet összeöntjük langyosara melegítjük és belemorzsoljuk az élesztőt. Ha felfutott, fokozatosan hozzáadjuk a liszthez ( a profik leszitálják). Kézzel vagy géppel szép simára dagasztjuk a tésztát.
Formázzunk belőle egy cipóformát, takarjuk le és tegyük meleg helyre, hagyjuk itt legalább 1,5-2 órát kelni. Ha kétszeresére nőtt, jól csináltuk. Ezután vissza kell hűteni, 1 órára tegyük a hűtőbe pihenni.
Liszttel megszórt felületen nyújtsuk ki a tésztát kb. fél centi vastagra, próbáljunk meg téglalapot formázni belőle. A közepébe tegyük a vajat. Körülbelül akkora négyzetet kell formáznunk a vajból, hogy ha belehelyezzük a kinyújtott tészta közepére, ne érje el a tészta szélét, kb. 10 centiméter maradjon vajmentesen, hogy rá tudjuk hajtani a tésztát a vajra, így kell becsomagolnunk a vajat a tésztába. Készítsünk elő egy sütőpapírt. A tömb vajunkat vágjuk fél centi vastag szeletekre, ezeket a szeleteket helyezzük úgy egymás mellé a sütőpapírra, hogy egy négyzetet formáljanak. Ha készen van a négyzetünk, tegyünk egy másik sütőpapírt a vaj tetejére, majd sodrófával próbáljuk meg a vajat egy összefüggő, nagy négyzetté nyújtani, majd helyezzük a tészta közepére. Csomagoljuk be a vajat, a tészta 4 oldalát hajtsuk rá.
Nyomjuk meg párszor a sodrófával, hogy ne nyíljon szét a tészta, majd nyújtsuk ki kb fél centi vastagra. A kinyújtott tészta jobb felét hajtsuk be középig, majd hajtsuk be a bal felét is, végül a két behajtott felet hajtsuk egymásra és ezt így csomagoljuk sütőpapírba. Meleg helyen kb. 15 percig kelesszük. A most már réteges tésztára rányomunk párszor, egybentartjuk, majd nyújtunk rajta párat hosszában. Hajtsuk be a tészta jobb felét a közepéig, erre hajtsuk a bal felét, hogy megint több réteget kapjunk. Az így kapott négyzetet tegyük sütőpapírba, majd újabb 15 percre keleszteni. Ez már a végleges verzió. A megkelt, réteges tésztát nyújtsuk ki fél centi vastagra. A tésztából vágjunk kb. 10x25 cm-es háromszögeket., majd szorosan tekerjük fel őket.
A sütőpapírral kibélelt tepsire tett croissant-okat kenjük le tojással, majd tegyük őket meleg helyre keleszteni kb. 1 óráig. A duplájára nőtt croissant-okat ismét kenjük le tojással, majd tegyük 200 C fokos sütőbe 15 percre. Ízlés szerint süssük aranybarnára, és készen is van.