Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kenyérpirítók: fémházas, hosszú szeletes, széles nyílású, motoros

Kenyérpirító szinte biztos, hogy mindenkinek van a konyhájában. Ez az egyik "legősibb" konyhagép amivel sok időt energiát spórolunk és nagy élvezetet kapunk tőle. A legjobb kenyérpirítók automatizáltak, programozhatók, széles nyílásukkal vastagabb szelet kenyereket, kalácsokat, bageleket is piríthatunk. Színes kenyérpirítókból sincs már hiány, így bármilyen is legyen a konyhád, találsz megfelelő design pirítót, egész biztosan.
Rendezés:

FRISS CROISSANT REGGELIRE?

Készíts házilag friss foszlós, puha igazi francia croissant-t

Hozzávalók 4 db Croissanthoz:
25 dkg finomliszt (BL 55)
5 g só
25 g kristálycukor
6,3 dkg zsíros tej
6,3 dkg víz
10 g friss élesztő
20 dkg vaj
1 darab tojás
 
Elkészítés:
A lisztet összekeverjük a sóval és a cukorral. A tejet és a vizet összeöntjük langyosara melegítjük és belemorzsoljuk az élesztőt. Ha felfutott, fokozatosan hozzáadjuk a liszthez ( a profik leszitálják).  Kézzel vagy géppel szép simára dagasztjuk a tésztát.

Formázzunk belőle egy cipóformát, takarjuk le és tegyük meleg helyre, hagyjuk itt legalább 1,5-2 órát kelni. Ha kétszeresére nőtt, jól csináltuk. Ezután vissza kell hűteni,  1 órára tegyük a hűtőbe pihenni.

Liszttel megszórt felületen nyújtsuk ki a tésztát kb. fél centi vastagra, próbáljunk meg téglalapot formázni belőle. A közepébe tegyük a vajat. Körülbelül akkora négyzetet kell formáznunk a vajból, hogy ha belehelyezzük a kinyújtott tészta közepére, ne érje el a tészta szélét, kb. 10 centiméter maradjon vajmentesen, hogy rá tudjuk hajtani a tésztát a vajra, így kell becsomagolnunk a vajat a tésztába. Készítsünk elő egy sütőpapírt. A tömb vajunkat vágjuk fél centi vastag szeletekre, ezeket a szeleteket helyezzük úgy egymás mellé a sütőpapírra, hogy egy négyzetet formáljanak. Ha készen van a négyzetünk, tegyünk egy másik sütőpapírt a vaj tetejére, majd sodrófával próbáljuk meg a vajat egy összefüggő, nagy négyzetté nyújtani, majd helyezzük a tészta közepére. Csomagoljuk be a vajat, a tészta 4 oldalát hajtsuk rá.

Nyomjuk meg párszor a sodrófával, hogy ne nyíljon szét a tészta, majd nyújtsuk ki kb fél centi vastagra. A kinyújtott tészta jobb felét hajtsuk be középig, majd hajtsuk be a bal felét is, végül a két behajtott felet hajtsuk egymásra és ezt így csomagoljuk sütőpapírba. Meleg helyen kb. 15 percig kelesszük. A most már réteges tésztára rányomunk párszor, egybentartjuk, majd nyújtunk rajta párat hosszában. Hajtsuk be a tészta jobb felét a közepéig, erre hajtsuk a bal felét, hogy megint több réteget kapjunk. Az így kapott négyzetet tegyük sütőpapírba, majd újabb 15 percre keleszteni. Ez már a végleges verzió. A megkelt, réteges tésztát nyújtsuk ki fél centi vastagra. A tésztából vágjunk kb. 10x25 cm-es háromszögeket., majd szorosan tekerjük fel őket.

A sütőpapírral kibélelt tepsire tett croissant-okat kenjük le tojással, majd tegyük őket meleg helyre keleszteni kb. 1 óráig. A duplájára nőtt croissant-okat ismét kenjük le tojással, majd tegyük 200 C fokos sütőbe 15 percre. Ízlés szerint süssük aranybarnára, és készen is van.